Andrzej Jagodziński

Andrzej Jagodziński - fotografia

Artysta wszechstronny;  waltornista z wykształcenia, pianista jazzowy, akordeonista, kompozytor, aranżer i pedagog. Karierę jazzową rozpoczął zdobyciem głównych nagród – indywidualnej i zespołowej na festiwalu ‚Złota Tarka’ w 1979 roku. Do dzisiaj dzięki swojej wyjątkowej umiejętności wtopienia się w brzmienie i konwencje danego zespołu gra w różnych stylistycznie formacjach, zawsze z elitą polskiego jazzu: Old Timers, Swing Session, Quintessence, String Connection, Kwartet Janusza Muniaka, Kwartet Tomasza Szukalskiego, Polish All Stars Jarosława Śmietany, formacje Jana „Ptaszyna” Wróblewskiego.

W swej dotychczasowej karierze koncertował niemal na całym świecie biorąc udział między innymi w Jazz Yatra – Bombay, Ost-West Nurnberg, Jazz in Europe-Paris, Skane Festivalen in Malmo, Edinburgh Art Festival, Ankara Music Festival, Leverkusener Jazz Tage, Istanbul International Festival, Ankara Music Festival.

Od kiedy w 1993 roku powstało trio firmowane jego nazwiskiem, artysta aranżuje utwory Fryderyka Chopina – autorski pomysł oraz wielki sukces artystyczny i komercyjny (albumy ”Chopin”, „Chopin Once More”, „Les Brillantes”, „Sonata b-moll”), a także muzykę ludową (album „Muzyka Polska”). Od samego początku lider Trio samodzielnie dobiera i aranżuje repertuar na kolejne płyty.

Od 2004 roku wraz z pomysłodawcą projektu Januszem Szromem i Andrzejem Łukasikiem tworzą zespół „Straszni Panowie Trzej”. Formacja ta nagrała już 2 płyty z których pierwsza otrzymała status „Złotej Płyty”.

Jako akordeonista udzielał się w wielu projektach, m.in. z Januszem Stroblem czy Anetą Łastik. Wielki sukces odniosła współpraca z włoskim pianistą Giovannim Mirabassim i wydanie dwóch płyt: „Giovanni Mirabassi i Andrzej Jagodziński Trio” oraz „C-minor”, która spotkała się z wielkim zainteresowaniem w Japonii.

Na swoim koncie ma również wiele dokonań we współpracy z wokalistami, m.in. Anetą Łastik (od występów z nią zaczęło się – występ w ramach ‚Złotej Tarki’ w 1979 r.), Ewą Bem (już 30 lat współpracy), Grażyną Auguścik, Urszulą Dudziak, Agnieszką Wilczyńską, Anną Stankiewicz, Januszem Szromem.

Andrzej Jagodziński od ponad 20 lat zajmuje się działalnością pedagogiczną. Prowadzi klasę fortepianu, zespoły jazzowe oraz wykłada improwizację jazzową na Wydziale Jazzu w Zespole Państwowych Szkół Muzycznej przy ul. Bednarskiej w Warszawie. W 2005 roku jako jedyny Polak zasiadał w jury I Międzynarodowego Konkursu Pianistów Jazzowych w Moskwie.

20-lecie istnienia swojego Trio świętował prawykonaniem „Koncertu fortepianowego g-moll”  z towarzyszeniem trio jazzowego i orkiestry symfonicznej, który artysta skomponował na tę okazję. Premiera utworu w wykonaniu Trio Andrzeja Jagodzińskiego oraz Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Narodowej, a także płyty o tym samym tytule, miała miejsce podczas jubileuszowego koncertu w Filharmonii Narodowej w Warszawie w listopadzie 2013 roku.

 

NAGRODY

1979      – ZŁOTA TARKA
1994      – FRYDERYK za płytę „CHOPIN” w kategorii „Jazzowa płyta roku”
1995      – MATEUSZ – Nagroda Muzyczna Programu Trzeciego Polskiego Radia im. Mateusza Święcickiego w dziedzinie muzyki jazzowej
1995      – MELOMANI – nagroda Stowarzyszenia „Melomani” w kategorii „Artysta roku”
2001      – FRYDERYK w kategorii „Jazzowy muzyk roku”
2005      – Brązowy Medal Zasłużony Kulturze GLORIA ARTIS – nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
2012      – Nagroda miasta st. Warszawy
2012      – Nagroda Indywidualna I Stopnia za Szczególny Wkład w Rozwój Edukacji Artystycznej w    Polsce

 

Wybrana dyskografia

  • „Ballady Bułata Okudżawy” (1977; Aneta Łastik; MUZA Polskie Nagrania)
  • „Be a Man” (1981; Ewa Bem&Swing Session; Polskie Nagrania)
  • „Live in Warsaw” (1986; String Connection; Polskie Nagrania)
  • „Old Timers” (1989; Old Timers; Polskie Nagrania)
  • „Birthday” (1992; Quintessence;  Eryk Kulm Jazz Productions)
  • „Live in Hades” (1993; Jan Ptaszyn Wróblewski Quartet; Polonia Records)
  • „Chopin” (1993; Andrzej Jagodziński Trio; Polonia Records)
  • „Christmas” (1994; Andrzej Jagodziński Trio; Polonia Records)
  • „Kolęda na cały rok” (1994; Ewa Bem; Koch International)
  • „Chopin-Live at The National Philharmonic” (1995; Andrzej Jagodziński Trio; Polonia Records)
  • „Quiet City” (1995; Wojtek Staroniewicz Quartet; Polonia Records)
  • „Kakaruka” (1995; Henryk Miśkiewicz; GRAMI)
  • „Koncert Inaczej” (1995; Kasia Kowalska; Polygram)
  • „Do widzenia, do jutra” (1996; Mariusz „Fazi” Mielczarek; Black Label Records)
  • „Piosenki lwowskie” (1996; Włodzimierz Nahorny; Polonia Records)
  • „Duety” (1996; Irena Santor; Pomaton EMI)
  • „Deep cut” (1997; Andrzej Jagodziński Trio; CDSound Int.)
  • „Szeptem” (1998; Anna Maria Jopek; Polygram)
  • „Tribute to Marek & Wacek” (1998; Marcin Masecki, Andrzej Jagodziński; Polonia Records)
  • „Chopin once more” (1999; Andrzej Jagodziński Trio, gość specjalny – Janusz Olejniczak; ZPR Records)
  • „Avec le temps” (1999; Aneta Łastik; ZPR Records)
  • „Wierny sobie” (2002; Janusz Strobel; Polskie Radio SA)
  • Giovanni Mirabassi & Andrzej Jagodziński (2002; Dreadlines)
  • „Tango” (2004; Sinfonia Viva; DUX)
  • „Uniesienie” (2005; Henryk Miśkiewicz; GRAMI)
  • „C Minor” (2005; Giovanni Mirabassi & Andrzej Jagodziński Trio; ProFonica)
  • „More Love” (2005; Henryk Miśkiewicz; Black Label Records)
  • „Remembrances” (2005; Henryk Miskiewicz; Black Label Records)
  • „Straszni Panowie Trzej” (2006; Andrzej Łukasik, Janusz Szrom; AGORA SA)
  • „Circle” (2007; Piotr Wojtasik; SOJAZZ)
  • „Cicho, cicho pastuszkowie” (2007; Janusz Szrom, Joanna Trzepiecińska; AGORA SA)
  • „Project Grappelli” (2008; Krzysztof Jakowicz, Maciej Strzelczyk, Andrzej Jagodziński, Konrad Zemler, Andrzej Łukasik; AGORA SA)
  • „Andrzej Kurylewicz z cyklu Wielcy Kompozytorzy Filmowi” (2008; Andrzej Jagodziński Trio, orkiestra Sinfonia Viva; AGORA SA)
  • „Krzysztof Komeda z cyklu Wielcy Kompozytorzy Filmowi” (2008; Andrzej Jagodziński Trio, orkiestra Sinfonia Viva; AGORA SA)
  • „Pieśni rosyjskie” (2009; Aneta Łastik; MUZA Polskie Nagrania)
  • „Warownym grodem” (2009; Agnieszka Wilczyńska, Andrzej Jagodziński Trio; Wydawnictwo WARTO)
  • „Chopin – Jagodziński: Sonata b-moll” (2009; Andrzej Jagodziński Trio; AGORA SA)
  • „Chopin. Les Brillantes” (2010; Andrzej Jagodziński Trio; SRMT)
  • „Muzyka Polska” (2011; Andrzej Jagodziński Trio, Orkiestra Smyczkowa AUKSO oraz Grażyna Auguścik, Jadwiga Kotnowska, Anna Sikorzak-Olek; SRMT)
  • „Tranquillo. Staroniewicz Jagodziński Rajski” (2012; Wojciech Staroniewicz, Andrzej Jagodziński Trio, Polska Filharmonia Kameralna Sopot; Allegro Records)
  • „Strobel Kofta Wołek” (2013; Janusz Strobel, Anna Stankiewicz; SRMT)
  • Andrzej Jagodziński „Koncert fortepianowy g-moll” (2013; Andrzej Jagodziński Trio, Orkiestra Filharmonii Narodowej w Warszawie; SRMT)
  • „Straszni Panowie Trzej – 2” (2014; Janusz Szrom, Andrzej Jagodziński, Andrzej Łukasik i goście; BlueNote Agencja Artystyczna)
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+